نوشته شده توسط : کاربر

«استفان کاوی»، سخنرانی انگیزشی، تاجری موفق و آموزش‌دهنده‌ای توانا بود. بسیاری از کسب‌وکارها از توصیه‌های او برای رشد درونی افراد سازمان خود استفاده کرده‌اند. «هفت عادت مردمان موثر» مهم‌ترین اثر اوست که بیش از ‌١٠ سال در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان قرار داشت. شاید رمز موفقیت استیون کاوی این است که با انسان‌ها ساده صحبت می‌کرد و اصول موفقیت را بدون سختی و پیچیدگی شرح می‌داد. او در طول زندگی‌اش افراد زیادی را مورد الهام و تاثیر قرار داده است. آرامش، منطق و سادگی کلام او باعث شده تا مردم به گفته‌هایش اعتماد کنند.

کتاب‌های او الهام‌بخش کسانی است که می‌خواهند مسئولیت‌های متفاوت فردی، خانوادگی و حرفه‌ای را در زندگی متمرکز کنند. فراموش نکنید قرار نیست بعد از خواندن این کتاب معجزه ای رخ بدهد و ناگهان شما سعادتمند شوید اما این کتاب‌ها راه‌کارهایی را در اختیار شما قرار می‌دهد تا در مسیر بهتر حرکت کنید، مشروط بر اینکه آنها را به خوبی بیاموزیم و متعهد شویم که در زندگی روزمره به کار بگیریم. در این مطلب به معرفی دو کتاب از استیون کاوی می‌پردازیم که مطالعه هر دوی آنها به تغییر مسیر زندگی کمک می‌کند.

هفت عادت مردمان موثر

هفت عادت مردمان موثر

موفقیت و شادمانی واقعی و پایدار، زمانی حاصل می‌شود که الگوهای اساسی و کامل را بی‌وقفه به کار گیریم و با درونی کردن آنها عادت‌های تازه را جایگزین عادت‌های رایج قدیمی کنیم. دکتر کاوی محقق و نویسنده این کتاب، با نگاهی ژرف و عمیق هفت عادت اساسی مردمان کامیاب جهان را تجزیه و تحلیل کرده و سپس شیوه‌ی پرورش و درونی کردن این هفت عادت را با ما در میان می‌گذارد. او نخست اصولی را شناسایی می‌کند که آن را «قوانین طبیعت» می‌نامد و آنگاه شیوه‌ی به کارگیری این قوانین را در کار و زندگی به ما می‌آموزد.

آموزش‌های استیون کاوی در این کتاب، با قدرت، اعتقاد و احساسات مردم همراه شده است. محتوا و روش به‌کار گرفته شده در این تئوری‌ها، پایه‌ای قدرتمند برای ایجاد ارتباط‌های مؤثر بنا کرده است. ویلیام رلف کر، برگزارکنندۀ کمیسیون‌ آموزش‌های تکمیلی در ایالت یوتا درباره این کتاب می‌گوید: «افراد کمی پیدا می‌شوند که به‌مدت طولانی و عمیق دربارۀ تئوری‌های استفان کاوی بیاندیشند. کتاب هفت عادت مردمان مؤثر، نوعی کتاب راهنما نیست بلکه این فرصت را به ما می‌دهد که خود را بشناسیم و روی دیگران تأثیر بگذاریم و از بینش عمیق تئوری‌هایش نهایت استفاده را بکنیم. این کتاب، شگفت‌انگیز است و می‌تواند زندگی شما را دگرگون کند».

دانلود کتاب از فیدیبو

هشتمین عادت

هفت عادت مردمان موثر

در دنیای امروز، فرد یا سازمان مؤثر بودن، دیگر امری انتخابی نیست. بهای ورود به زمین، بازی و به بازی گرفته شدن است. اما بقا، شکوفا شدن، پیشرفت، ممتاز و پیشگام بودن مستلزم آن است که مؤثر بودن را شکل دهیم و به آن برسیم. نیاز و ضرورت دورانی نو، عظمت است. عمل کردن، اجرای با شور و شوق و مشارکت چشمگیر نیازمند افکار جدید، مهارت‌های جدید و ابزار جدید… است.

کتاب «عادت هشتم: از موثربودن تا عظمت»؛ ادامه‌ی «هفت عادت مردمان موثر» نوشته‌ی «استفان کاوی» و ترجمه‌ی «اصغر اندرودی» است. با توجه به تاثیر تغییر و تحولات در قرن حاضر بر روابط و زندگی انسان‌ها، نیاز به راهنماهایی برای همسوشدن با این جهت‌گیری‌ها بیش از گذشته احساس می‌شود. کتاب حاضر در تلاش است با ارائه‌ی راه‌کارهایی به خوانندگان کمک کند که بر چالش‌ها و پیچیدگی‌های موجود در روابط خانوادگی، اجتماعی و شغلی‌شان رو‌به‌رو شوند. مطالب کتاب در چهار بخش و پانزده فصل ارائه شده است. چهار بخش این کتاب عبارت‌انداز: «صدای خود را بیابید»، «به‌ دیگران الهام بدهید تا صدای خود را بیابند»، «اجرا ـ همخوان‌کردن و اقتداربخشیدن» و «عصر خرد». در بخشی از فصل یک می‌خوانیم: «به این صدا گوش بدهید. نمی‌دانم با این دردسر یکنواختی چه کنم. زندگی‌ای برایم باقی نمانده. فرسوده شده‌ام. از پا در‌آمده‌ام. من تفاوتی ایجاد نمی‌کنم. تاثیرگذار نیستم. دلخورم از کاری که می‌کنم. لذت نمی‌برم و… این‌ها حرف‌های اشخاص در خانه و در محل کار است. سخن میلیون‌ها پدر و مادر، کارگر و کارمند، کارکنان بخش خدمات، مدیران، حرفه‌ای‌ها، روسای سرتاسر جهان که تلاش می‌کنند در میان واقعیت‌های مسلم زندگی امروز، راه‌ به جایی ببرند. این درد و رنج، شخصی و عمیق است. خود شما می‌توانید با بسیاری از این عبارات رابطه‌ی همدلانه برقرار کنید. همان‌طور که کارل راجرز گفته، “آنچه بیش از هر چیزی شخصی است، بیش از هر چیز عمومی است.»

بنابراین هشتمین عادت برای آن است که بدانید چه رأی و نظری دارید و الهام‌بخش دیگران باشید.

منبع



:: بازدید از این مطلب : 141
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 12 دی 1397 | نظرات ()
منشور برقراری ارتباط چیست و چطور به بهبود ارتباط کمک می‌کند؟
نوشته شده توسط : کاربر

در طول روز چقدر زمان به برقراری ارتباط اختصاص می‌دهید؟ از چه کانال‌هایی برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنید؟ شبکه های اجتماعی، تلفن، پیام‌کوتاه، ایمیل، گزارش، مکالمات رو در رو یا جلسات؟ خیلی از ما زمان زیادی در روز را به انتقال پیام می‌گذرانیم.

 

ایجاد منشور برقراری ارتباط راهی مؤثر برای مدیریت این نوع تبادلات است و به مردم این امکان را می‌دهد تا به صورت کارآمد و مؤثر ارتباط برقرار کنند. این منشور بهترین روش‌های برقراری ارتباط، چگونگی استفاده‌ی بهینه از آنها و اینکه افراد می‌خواهند از برقراری ارتباط به چه چیزی دست پیدا کنند را مشخص می‌کند. به عنوان مثال، با بهبود ارتباطات می‌توانید زمانی را که برای ملاقات افراد اختصاص می‌دهید و تعداد ایمیل‌های خود را کاهش بدهید و اطمینان حاصل کنید که از رسانه‌های اجتماعی به صورت کاملا حرفه‌ای استفاده می‌کنید. به این شکل می‌توانید وقت بیشتری برای انجام کارهای مهم‌تر داشته باشید.

در این مقاله، خواهیم دید چطور می‌توانید منشور برقراری ارتباط برای تیم یا سازمان‌تان ایجاد کنید و خواهیم دید انجام این کار چه زمانی ارزش دارد.
نکته:
مقاله‌‌های ۱۰ اشتباه رایج در برقراری ارتباط و ۷ عامل مهم در برقراری ارتباط را مطالعه کنید تا در مورد تکنیک های برقراری ارتباط بیشتر بدانید.

منشور برقراری ارتباط چیست؟
منشور برقراری ارتباط سندی رسمی است که روش‌هایی را که اعضای تیم‌‌تان برای برقراری ارتباط ترجیح می‌دهند مشخص می‌کند. این منشور باعث می‌شود پیام‌های غیرضروری کاهش پیدا کنند، در وقت افراد صرفه‌جویی شود و بهره وری تیم و افراد افزایش پیدا کند.

منشور برقراری ارتباط می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

چه زمانی افراد باید به ایمیل‌ها پاسخ بدهند و چه زمانی نیازی به این کار نیست.
چه زمانی افراد باید در ایمیل «پاسخ به همه» را انتخاب کنند و چه زمانی باید از این کار اجتناب کنند.
چطور می‌تواند جلسات معمولی تیم را برگزار کرد، چه کسانی باید در جلسات شرکت کنند، آیا افراد می‌توانند از راه دور در جلسات شرکت کنند، چه چیزی را باید در صورت‌جلسه نوشت و اطلاعاتی از این دست.
سازمان شما چطور با مردم و مشتریان ارتباط برقرار می‌کند.
اعضای تیم چطور در رسانه‌های اجتماعی ارتباط برقرار می‌کنند.
چه زمانی می‌توان تماس ویدئویی برقرار کرد.
چطور افراد می‌توانند به صورت رو در رو با هم ارتباط برقرار کنند.
تهیه‌ی منشور برقراری ارتباط برای تیم‌های مجازی بسیار مفید است و به شما اجازه می‌دهد روش‌هایی که افراد برای برقراری ارتباط از راه دور ترجیح می‌دهند و نحوه‌ی بازخورد به آنها و مسئول ارائه‌ی به‌روز‌رسانی‌ها را شناسایی کنید.

نکته
اگر در کنار منشور برقراری ارتباط، منشور تیم یا منشور پروژه، خصوصا وقتی تیمی تشکیل می‌دهید یا پروژه‌ای را آغاز می‌کنید، نیز داشته باشید بسیار مفید خواهد بود.

چرا باید از منشور برقراری ارتباط استفاده کنیم؟
هدف منشور برقراری ارتباط بهبود اصول حرفه‌ای در برقراری ارتباط، صرفه‌جویی در وقت اعضای تیم، کاهش تعداد پیام‌هایی که فرستاده و دریافت می‌شوند و شفاف‌سازیِ روشی است که افراد برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند. شفاف‌سازی لحن، سبک و تعداد پیام‌ها، خصوصا زمانی که با عموم مردم یا مشتریان ارتباط برقرار می‌کنید، به شما اطمینان می‌دهد که ارتباطی دائمی و قابل اطمینان خواهید داشت.

منشور همچنین می‌تواند برای تیم‌های چندعملکردی یا تیم‌هایی که اعضای آنها در مکان‌های جغرافیایی مختلف حضور دارند یا افراد دورکار (فریلنسر‌) مفید خواهد بود. این منشور قوانین کلی را مشخص می‌کند، تعیین می‌کند چه زمانی نیاز به به‌روز‌رسانی است و کِی و چگونه اعضای تیم می‌توانند با هم تماس بگیرند. این منشور خصوصا برای تیم‌هایی که در مکان‌هایی با اختلاف ساعت کار می‌کنند مفید است.

منشور همچنین برای جلوگیری از تفاوت‌های فرهنگی در برقراری ارتباط مفید است. به عنوان مثال، ممکن است در بعضی از فرهنگ‌ها، مردم تمایلی نداشته باشند مشکلات را به مقام بالاتر گزارش بدهند یا شکایت کنند. این سند، شرایطی که در آنها، افراد باید مشکلات را گزارش بدهند مشخص می‌کند. همچنین، این منشور می‌تواند ابزار مفیدی برای بهبود ارتباطات در سازمانی باشد که وضعیت ارتباطیِ موجود آن رضایت‌بخش نیست.

محدودیت‌های منشور برقراری ارتباط
با وجود اینکه منشور برقراری ارتباط فواید زیادی دارد، برای اجرا با نقطه‌ضعف‌هایی نیز رو‌به‌روست. اولین مشکل این است که با تعیین اینکه افراد چه زمانی و به چه نحوی باید با هم ارتباط برقرار کنند، این خطر وجود دارد که روابط اجتماعی خفقان‌آور شود و مکالمات به صورت مکانیکی درآیند. این کار باعث می‌شود، اعضای تیم‌های مجازی احساس کنند از گروه جدا افتاده‌اند و نتوانند به خوبی روابط کاری مناسب و مفید ایجاد کنند.

منشور برقراری ارتباط همچنین می‌‌تواند خلاقیت یا حل مشکل را، خصوصا در رابطه با تیم‌هایی که در مناطق جغرافیایی مختلف هستند تضعیف کند و بازدهی را کاهش دهد. ممکن است باعث شود روش‌های فردی که افراد برای برقراری ارتباط ترجیح می‌دهند نادیده گرفته شوند و در نتیجه کار گروهی مؤثر را تضعیف کند.

در نهایت، تهیه‌ی منشور برقراری ارتباط، زمان و تلاش زیادی نیاز دارد. وقتی تیم جدیدی ایجاد می‌کنید، باید کارهای زیادی برای تهیه‌ی منشور انجام بدهید.

چطور منشور برقراری ارتباط تهیه کنیم
برای تهیه‌ی منشور برقراری ارتباط ۶ مرحله‌ی زیر را دنبال کنید:

۱. هدف را مشخص کنید
ابتدا باید مشخص کنید چرا به منشور برقراری ارتباط نیاز دارید. به عنوان مثال، آیا تصویری کُلی نیاز دارید که مشخص می‌کند در درون سازمان یا تیم‌تان چطور ارتباط برقرار کنید یا نیاز به دستورالعمل‌هایی برای رابطه با مشتریان و عموم دارید؟ آیا قصد دارید بر تبادلات در رسانه‌های اجتماعی تمرکز کنید؟ آیا این منشور، تمامی انواع ارتباطات را در برمی‌گیرد یا فقط مخصوص پروژه‌های خاصی است؟

۲. چطور آن را تهیه می‌کنید؟
سپس، به این فکر کنید که چطور منشور خود را تهیه خواهید کرد. چه کسی طرح اولیه را پیشنهاد می‌دهد؟ آیا این فرد برای تهیه‌ی منشور باید با اعضای دیگر بخش‌های سازمان، مانند منابع انسانی یا بازاریابی همکاری کند؟ آیا برای جمع کردن ایده‌ها و بازخوردهای کارمندان باید از سنجش رضایت کارمندان استفاده کنید؟ بعد از اینکه منشور طراحی شد، چه کسی آن را در اختیار افراد قرار می‌دهد؟

۳. چه چیزهایی را پوشش می‌دهد؟
شاید سند شما هدف خاصی داشته باشد. هدف منشور می‌تواند کاهش استفاده از ایمیل، یا اطمینان از این باشد که رسانه‌های اجتماعی کاملا به صورت حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. شاید هدف بالاتر از این باشد، به عنوان مثال، اطمینان از اینکه تمامی ارتباطات داخلی مناسب و مؤثر هستند. بنابراین، باید به صورت واضح مشخص کنید این سند چه مواردی را تحت پوشش قرار می‌دهد و شامل کدام کانال‌های ارتباطی می‌شود.

۴. دستورالعمل‌ها را مشخص کنید
سپس، به ساختار منشور برقراری ارتباط فکر کنید. بهتر است فهرستی از مهم‌ترین نکات را برای هر کدام از کانال‌هایی که اعضای تیم‌تان استفاده می‌کنند تهیه کنید. به عنوان مثال، «جلسات باید ۳۰ دقیقه طول بکشند»، «ارتباطات در توئیتر باید حرفه‌ای و مؤدبانه باشند» یا «از گزینه‌ی پاسخ به همه، در ایمیل استفاده نشود.» یا می‌توانید اصول را به صورت کلی بیان کنید. به عنوان مثال، «به موقع پاسخ بدهید» یا «پیام‌ها را کپی نکنید.»

۵. از بازخورد استفاده کنید
درخواست بازخورد از اعضای تیم، در طول طراحی مراحل و بعد از اجرای منشور اهمیت ویژه‌ای دارد. کارمندان ترجیح می‌‌دهند چطور با هم در ارتباط باشند؟ اغلب از کدام کانال‌ها استفاده می‌کنند و چرا؟ از چه مواردی در هنگام برقراری ارتباط خوش‌شان نمی‌آید و چطور می‌توان از آنها اجتناب کرد؟

۶. اجرای منشور
در آخر، به این فکر کنید که چطور می‌خواهید منشور را اجرا کنید و از چه طریقی به کارمندان اطلاع می‌دهید که از این به بعد باید در هنگام برقراری ارتباط از آن پیروی کنند؟ آیا آن را به همه ایمیل خواهید کرد یا آن را در جلسه رسما معرفی خواهید کرد؟ آیا منشور، سندی نوشتاری خواهد بود که افراد می‌توانند آن را چاپ کنند یا دستورالعمل‌هایی خواهد بود که بر روی شبکه‌ی داخلی شرکت قرار خواهد گرفت؟ آیا باید وجود منشور را با اعلامیه‌ای و توسط کمپین اطلاع بدهید؟ و چه زمانی و چگونه آن را به‌روز رسانی خواهید کرد؟

شاید تصمیم بگیرید بعد از تهیه‌ و اجرای منشور، ارزیابی عملکرد از کارمندان به عمل بیاورید. بنابراین به این فکر کنید که چطور می‌توانید به اجرای آن نظارت کنید.

کاربرد منشور برقراری ارتباط در زندگی شما
به این فکر کنید که با رئیس و تیم‌تان چطور ارتباط برقرار می‌کنید. آیا اسم افراد را به صورت خودکار در ایمیل خود کپی می‌کنید؟ آیا وقتی عصبانی هستید عصبانیت خود را در پیام‌تان نشان می‌دهید؟ به این فکر کنید که منشور برقراری ارتباط چطور به شما و اعضای تیم‌تان منفعت می‌رساند؟
به این فکر کنید که چطور می‌توانید جلسات مؤثرتری برگزار کنید. چطور می‌توانید سریع‌تر تصمیم گیری کنید و بازخوردهای مؤثرتر دریافت کنید؟
به این فکر کنید که در حال حاضر چطور با تیم‌هایی که دورکار هستند رابطه برقرار می‌کنید. آیا ارتباط‌تان به اندازه‌ی کافی مؤثر است؟ 

 

منبع



:: بازدید از این مطلب : 58
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 8 دی 1397 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاربر

اخذ اقامت استرالیا و دریافت گذرنامهٔ استرالیایی، همچون اخذ اقامت نیوزلند و اقامت کانادا و حتی اقامت سوئد، در فهرست اولویت‌های مهاجرتی ایرانیان در دهه‌های اخیر قرار داشته و حتی نوسانات ارزی چند سال اخیر نیز نتوانسته از شدت تقاضای هموطنان برای مهاجرت به این کشورهای ایده‌آل دنیا بکاهد. استرالیا، یکی از کشورهای منطقهٔ اقیانوسیه و از کشورهای توسعه‌یافته جهان است که برای متقاضیان مهاجرت از طریق سرمایه‌گذاری و مهاجرت کاری همواره یکی از مقصدهای هیجان انگیز جهان بوده است.


تاکنون صدها هزار هموطن از ایران و سایر نقاط جهان موفق شده‌اند اقامت دائم استرالیا را دریافت کنند. به‌نظر می‌رسد این روند با تغییر قوانین مهاجرتی و پناهندگی استرالیا و تخصصی‌تر شدن فرایند مهاجرتی، سیر صعودی خود را همچنان در دههٔ سوم قرن بیست‌ویکم حفظ کند. مهاجرت به کشوری که یکی از مستعمره‌های بریتانیا و از مقصدهای خوب برای تحصیل و زندگی و کسب‌وکار بخصوص در رشته‌های دانش بنیان است، گزینه‌ای است که ذهن خیلی‌ها را به خود مشغول کرده است.

به گزارش مهاجرت پلاس، معتبرترین گروه حقوقی مهاجرتی، اخذ اقامت استرالیا از طریق سرمایه‌گذاری، کار و تحصیل از بهترین روش‌های مهاجرت به این کشور رؤیایی است. این مؤسسهٔ حقوقی یکی از معتبرترین مؤسسات در خصوص تمامی خدمات مهاجرت به استرالیا و پس از آن است و با تکیه بر سال‌ها تجربه در این زمینه بهترین منبع برای پاسخ به سؤالات متقاضیان اخذ اقامت استرالیاست. با ما همرا باشید تا این روش‌ها را با شما در میان بگذاریم.

شیوه‌های اخذ اقامت استرالیا


اخذ اقامت موقت استرالیا از طریق ویزاهای تحصیلی و شغلیِ کوتاه‌مدت امکان‌پذیر است. اتفاقا به علاقه‌مندان دریافت اقامت دائم استرالیا همواره توصیه می‌شود که سفری کوتاه‌مدت از چند هفته تا چند ماه به این کشور داشته باشند تا فرصت های کسب‌وکار، مهاجرت تحصیلی، کاری و سرمایه‌گذاری و اکوسیستم زندگی را از نزدیک بررسی کنند. برنامه‌ریزی برای هر سفر و مهاجرتی در صورتی که اشراف اطلاعاتی کامل وجود داشته باشد‌، هم آسان‌تر می‌شود و هم با این وضعیت ارز، ارزان‌تر!

شما با داشتن ویزای سرمایه‌گذاری، ویزای مهارتی، و ویزای دائم خویشاوندی قادر به سفر به این کشور و اقدام برای اخذ اقامت دائم استرالیا هستید. اما به هر حال، علاوه بر مهاجرت تحصیلی با بورسیه، یکی دیگر از روش‌های آسان مهاجرت به این کشور، پیدا کردن یک کارفرمای مستعد (Qualified Employer) است که بتوانید به کمک پیشنهاد شغلی از طرف ایشان، دعوتنامه بگیرید و ویزای این کشور را اخذ کنید.

افراد متخصص (skilled worker) که تقاضا برای رشته‌های تحصیلی و کاری آن‌ها زیادتر است، می‌توانند برای اخذ دعوتنامهٔ کاری اقدام کنند و مسیر را برای گرفتن PR‌‌ یا اقامت دائم هموار کنند. مراجعه به سایت‌های کاریابی استرالیا، یکی از روش‌های دریافت دعوتنامهٔ کاری است.

پروفایل‌هایی که در سیستم ادارهٔ مهاجرت استرالیا از سال ۲۰۱۹ به بعد ثبت می‌شود، بر اساس سن، تحصیلات متقاضی، مهارت‌های تحصیلی و مدیریتی و تسلط به زبان انگلیسی امتیازبندی می‌شوند و اگر شما سابقهٔ سفر و تحصیل در این کشور را داشته باشید، امتیاز بیشتری کسب خواهید کرد. در لینک زیر می‌توانید نحوهٔ امتیازبندی مهم‌ترین ویزاها را مشاهده کنید.

امتیازبندی مهاجرت به استرالیا

اگر پروفایل شما بتواند حداقل امتیازات لازم را کسب کند، توسط DIPB (دپارتمان مهاجرت و حفاظت مرزی استرالیا) برای مصاحبه دعوت می‌شوید که گامی برای شروع مرحلهٔ دریافت ویزا و سفر به این کشور است. در این کشور، مهندسان ساختمان، مکانیک، صنایع و … از شرایط شغلی خوبی برخوردارند. سعی کنید اگر در این حوزه‌ها تخصص ندارید، حداقل مدارک گواهی صلاحیت حرفه‌ای کسب کنید. مثل مدرک مدیریت بین‌المللی پروژه از PMI آمریکا که در ایران نیز متداول شده است.

بهترین شرایط مهاجرت به استرالیا
بهترین شرایط مهاجرت و اخذ اقامت استرالیا از طریق تخصص، برای افرادی است که سن‌شان کمتر از ۵۰ سال است و می‌توانند مدرک تحصیلی دانشگاهی قابل ارزشیابی ارائه کنند. سابقهٔ کاری با ارائهٔ لیست سابقهٔ تأمین اجتماعی ممهور به مهر وزارت خارجه و دادگستری هم برای اثبات سابقهٔ شغلی شما اهمیت دارد؛ البته راه‌های دیگری هم برای اثبات این سابقهٔ کاری وجود دارد. بیش از یک سال سابقهٔ کاری، کف امتیاز لازم را اخذ می‌کند. سابقهٔ ویزاهای قبلی استرالیا و متأهل یا مجرد بودن شما نیز در کسب امتیازات لازم مؤثر است.

انواع ویزا برای اخذ اقامت دائم استرالیا
اقامت سرمایه‌گذاری (ویزای ساب‌کلاس ۱۳۲، ۸۸۸ و ۸۹۲)
اقامت از طریق کار و مهارت (ویزای ساب کلاس ۱۸۶، ۱۸۷، ۱۸۹ و ۱۹۰)
اقامت از طریق ازدواج (ویزای ساب‌کلاس ۸۰۱ و ۱۰۰)
اقامت از طریق فرزندان (ویزای ساب‌کلاس ۱۰۳ و ۱۴۳)
اقامت از طریق والدین (ویزای ساب‌کلاس ۱۰۱، ۱۰۲ و ۱۱۷)
انواع ویزا برای اخذ اقامت موقت استرالیا
اقامت سرمایه‌گذاری موقت ۴ ساله (ویزای ساب کلاس ۱۸۸)
اقامت کار موقت ۳ ماهه (ویزای ساب کلاس ۴۰۰)
اقامت کار موقت ۱۸ ماهه (ویزای ساب کلاس ۴۷۶)
اقامت کار موقت ۱۸ تا ۴۸ ماهه (ویزای ساب کلاس ۴۸۵)
اقامت کار موقت ۴۸ ماهه (ویزای ساب کلاس ۴۸۹)
اقامت دیدار و گردشگری (ویزای ساب کلاس ۶۰۰)
اقامت موقت ازدواج ۲۴ ماهه (ویزای ساب کلاس ۸۲۰)
اقامت موقت نامزدی (ویزای ساب کلاس ۳۰۰)
اقامت موقت ۲ ساله از طریق فرزند مقیم (ویزای ساب کلاس ۱۷۳)
اقامت موقت از طریق والدین (ویزای ساب کلاس ۴۸۵)
اقامت ۵ ساله تحصیلی (ویزای ساب کلاس ۵۰۰)
برای اطلاعات دقیق در مورد هریک از این ویزاها می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید:

ویزای استرالیا

اخذ اقامت استرالیا از طریق سرمایه‌گذاری


اخذ اقامت موقت استرالیا از طریق سرمایه‌گذاری
با سرمایه‌گذاری یا ثبت شرکت در استرالیا می‌توانید به راحتی اقامت دائم کسب کنید. شما ابتدا باید ویزای ۴ ساله (ساب‌کلاس ۱۸۸) بگیرید و در مرحلهٔ بعدی با ویزای ۸۸۸ نسبت به دریافت اقامت دائم اقدام کنید. ویزای موقت سرمایه‌گذاری با عنوان ویزای کارآفرینی شناخته می‌شود.

برای دریافت ویزای سرمایه گذاری استرالیا به صورت موقت، باید کمتر از ۵۵ سال داشته باشید و ارزش اموال منقول و غیرمنقول‌تان در دو سال مالی اخیر، حداقل ۸۰۰ هزار دلار و گردش مالی‌تان حداقل ۵۰۰ هزار دلار (دلار استرالیا معادل ارز دولتی) باشد.

برای اخذ این ویزا باید به دولت استرالیا اثبات کنید که سرمایه‌گذار حرفه‌ای هستید و می‌توانید کسب‌وکار موفقی در استرالیا راه‌اندازی کنید. با داشتن مدارکی نظیر جواز کسب، پروانهٔ بهره‌برداری، شرکت ثبت شده، فرانشیز، کارمندان بیمه شده و … می‌توان کارفرمایی یا خویش‌فرمایی شما را اثبات کرد. البته برخی مواقع ممکن است کارفرمایی شما در ایران به‌راحتی احراز نشود. در این شرایط ما در مهاجرت پلاس تلاش می‌کنیم متناسب باکسب‌وکارتان راه حلی برای این موضوع پیدا کنیم.

برای شروع فرایند نیاز به دعوتنامهٔ ایالتی دارید که البته کارشناسان خبرهٔ ما در گروه حقوقی مهاجرت پلاس، در عرض یک هفته تا ۱۰ روز این این دعوتنامه را برای شما اخذ می‌کنند.

اخذ اقامت دائم استرالیا از طریق سرمایه‌گذاری
همان‌طور که قبلا اشاره کردیم لازمهٔ دریافت اقامت دائم از طریق سرمایه‌گذاری، دریافت اقامت موقت ۴ ساله از طریق ویزای کارآفرینی است. بعد از اینکه ویزای موقت را دریافت کردید و وارد استرالیا شدید، ۴ سال فرصت دارید تا شرایط لازم برای دریافت اقامت دائم را فراهم کنید.

شما به‌عنوان یک مهاجر سرمایه‌گذار باید حداکثر تا ۲۳ ماه پس ورودتان به این کشور یک کسب‌وکار راه‌اندازی کنید و حداقل ۲۰۰ هزار دلار استرالیا در آن سرمایه‌گذاری کنید. سرمایه‌گذاری به تنهایی کافی نیست؛ گردش مالی یا فروش سالانهٔ شما در سال آخر فعالیت کسب‌وکارتان باید حداقل ۳۰۰ هزار دلار باشد و این به معنای موفقیت نسبی شما به عنوان یک سرمایه‌گذار است. آخرین شرط، استخدام دو نفر به‌صورت تمام وقت است. اگر نتوانستید یا نخواستید افراد دیگری را استخدام کنید، می‌توانید به جای آن ۴۰۰ هزار دلار استرالیا سرمایه‌گذاری شخصی مانند خرید منزل یا قراردادن پول در بانک داشته باشید.

با اثبات فعالیت کسب‌وکارتان به‌مدت حداقل دو سال و داشتن شرایط بالا، می‌توانید برای اخذ اقامت دائم درخواست بدهید. برای آشنایی بیشتر با شرایط و مراحل اخذ این ویزا به لینک زیر مراجعه کنید:

مراحل مهاجرت از طریق سرمایه گذاری

اخذ اقامت استرالیا از طریق کار و مهارت


اخذ اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۸۹
اقامت دائم استرالیا با ویزای ۱۸۹ استرالیا به متقاضیانی تعلق می‌گیرد که می‌خواهند از طریق مهارت و تخصص‌شان به همراه خانواده به این کشور مهاجرت کنند. در این روش، شما مشمول طرح درمان ملی خواهید بود و می‌توانید پس از طی مدت زمانی مشخص، درخواست شهروندی کنید. نکته‌ای که باید بدانید این است که متقاضیان این ویزا، باید حداکثر ۴۵ سال داشته باشند و حد نصاب امتیازات لازم یعنی حداقل ۶۵ امتیاز را به‌دست آورند. کسب حداقل نمرهٔ ۶ آیلتس و داشتن مهارت یا تخصصی که در لیست مشاغل مورد نیاز استرالیا موجود باشد از دیگر الزامات اخذ این ویزاست.

اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۹۰
اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۹۰ استرالیا برای متقاضیان متخصصی است که می‌خواهند همراه خانواده‌شان به این کشور مهاجرت کنند اما دعوتنامهٔ کارفرمای استرالیایی ندارند. شرایط این ویزا مشابه ویزای ۱۸۹ است؛ با این تفاوت که باید از طرف یکی از ایالت‌های استرالیا تأییدیه بگیرید و پس ورود به این کشور نیز موظفید در همان ایالتی که شما را دعوت کرده، زندگی و کار کنید. بد نیست بدانید داشتن این تأییدیه ایالتی ۵ امتیاز به همراه دارد و کار شما را در کسب امتیاز راحت‌تر می‌کند.

برای محاسبهٔ آنلاین امتیازتان می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید:

محاسبه آنلاین امتیاز مهاجرت به استرالیا

اخذ اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۸۶
اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۸۶ استرالیا برای متقاضیانی است که یک کارفرمای مورد تأیید ادارهٔ مهاجرت استرالیا اسپانسرشان شده است. این ویزا تنها برای افرادی صادر می‌شود که شغل‌شان در لیست MLTSSL مشاغل مورد نیاز استرالیا موجود است. برای اخذ این ویزا علاوه بر پیدا کردن یک کارفرما، باید تمامی شرایط و مهارت‌های لازم برای سِمتی را که برای‌تان در نظر گرفته شده است داشته باشید. سن کمتر از ۴۵ سال و تسلط قابل قبول به زبان انگلیسی، ازدیگر شرایط مهم اخذ این ویزاست.

اخذ اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۸۷
شرایط اخذ اقامت دائم استرالیا از طریق ویزای ۱۸۷ استرالیا تا حدی مشابه ویزای ۱۸۶ است. مهم‌ترین تفاوتش این است که در ویزای ۱۸۶ یک کارفرما در هر نقطه از استرالیا اسپانسر شما می‌شود اما در ویزای ۱۸۷ نیازی به پیدا کردن کارفرما نیست. شما می‌توانید با داشتن مهارت و تخصص لازم در شغل مورد نظرتان از یکی از مناطق کم‌جمعیت استرالیا برای کار و زندگی در همان مناطق، دعوتنامه بگیرید. از آنجایی که سیاست تمرکززدایی از شهرها در دستور کار دولت استرالیا قرار گرفته است، اخذ این نوع ویزاها تا حدی با سخت‌گیری کمتری انجام می‌گیرد.

اخذ اقامت موقت استرالیا از طریق ویزای ۴۷۶
ویزای ۴۷۶ استرالیا مخصوص دانش‌آموختگان دانشگاه‌های خاص و مورد تأیید استرالیاست که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به دانشگاه تهران و صنعتی امیرکبیر اشاره کرد. این ویزای موقت ۱۸ ماهه مخصوص افرادی است که در رشته‌های مهندسی تحصیل کرده و حداقل ۱۸ ماه تجربهٔ کاری مرتبط و قابل اثبات داشته باشند. برای اخذ این ویزا سن شما باید زیر ۳۱ سال باشد و مدرک مهندسی قابل ارزیابی داشته باشید و سابقهٔ دریافت ویزا ۴۷۶ و ۴۸۵ را نداشته باشید. مدت اقامت این ویزا قابل تمدید است و امکان همراهی خانواده‌تان نیز وجود دارد.

از نمونه رشته‌های مهندسی پرطرفدار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مهندسی عمران (civil engineering)
مهندسی سازه (structural engineering)
مهندسی شیمی (chemical engineering)
مهنسی محیط زیست (environmental engineering)
مهندسی برق و الکترونیک (electrical and electronics engineering)
مهندسی مکانیک، تولید و ماشین‌آلات (mechanical, production and plant engineering)
مهندسی معدن و مواد (mining and material engineering)
با اخذ این اقامت موقت شما ۱۸ ماه زمان دارید تا شرایط لازم برای اخذ یکی از ویزاهای اقامت دائم را به‌دست آورید. این فرصت خوبی برای شناخت بیشتر این کشور و فرصت‌های آن است.

اقامت موقت استرالیا از طریق ویزای ۴۸۹
یکی دیگر از روش‌های اخذ اقامت موقت استرالیا، از طریق ویزای ۴۸۹ استرالیاست. این ویزا به‌صورت مشروط است و برای کسانی در نظر گرفته می‌شود که از روش‌های بالا قادر به دریافت ویزا نبوده‌اند. برای دریافت این ویزا داشتن اسپانسرشیپ ایالتی ضروری است. دولت استرالیا یک اقامت موقت ۴ ساله برای شما صادر می‌کند که برای تبدیل آن به اقامت دائم، باید ۲ سال از ۴ سال را در مناطق کم‌تر توسعه‌یافته (مناطق خاص) یا مناطق کم‌جمعیت زندگی کنید و به‌صورت تمام‌وقت به مدت ۱۲ ماه در آنجا مشغول به کار شوید.

برای اخذ این ویزا، شما باید از طرف دولت استرالیا برای این نوع ویزا دعوت شده باشید، سن‌تان کم‌تر از ۴۵ سال باشد و حداقل ۶۵ امتیاز را کسب کنید. البته داشتن اسپانسر ایالتی یا فامیلی خود به تنهایی ۱۰ امتیاز را برای شما مهیا می‌کند.

برای اطلاعات بیشتر در خصوص انواع ویزای مهارتی به لینک زیر مراجعه کنید.

ویزای کار استرالیا

اخذ اقامت استرالیا از طریق تحصیل


جالب است بدانید ۵ دانشگاه از ۵۰ دانشگاه برتر دنیا در استرالیا قرار دارد و این کشور سومین مقصد جذاب برای تحصیل در سراسر جهان رتبه‌بندی شده است. یکی از روش‌های کم‌هزینه، جذاب و ارزان ولی تخصصی برای اخذ اقامت دائم و گذرنامهٔ استرالیایی، دریافت ادمیشن از دانشگاه‌ها بخصوص مؤسسات دولتی و خصوصی ارائه‌دهندهٔ فرصت‌های بورسیه (scholarship) در کشور استرالیا و اخذ ویزای تحصیلی استرالیا است. بورسیه‌های تحصیلی چه در مقطع کارشناسی ارشد و چه دکترا و چه پسا دکترا، این فرصت را به محققان می‌دهد تا به این کشور بروند و در پروژه‌های تحقیقاتی و صنعتی و خدماتی مشغول به کار شوند. معمولا پس از اتمام کار، شانس استخدام در همان پروژه و مجموعه وجود دارد و سالانه صدها ایرانی با همین روش امکان پرداخت مالیات و اخذ اقامت دائم را کسب می‌کنند.

یکی از بورس‌های خوب، بورسیهٔ دولت استرالیاست. شما می‌توانید به سایت زیر متعلق به دپارتمان آموزش دولت استرالیا بروید و ثبت‌نام کنید تا از فرصت‌های بورسیه و کمک هزینه‌های تحصیلی (financial aids) این مجموعه دولتی استرالیا استفاده کنید و کمک هزینهٔ چند هزار دلاری دریافت کنید.

ثبت‌نام برای دریافت بورسیه تحصیلی

کمک‌های دولت استرالیا به دانشجویان و محققان ایرانی و بین‌المللی، سالانه میلیون‌ها دلار است و شما می‌توانید با مراجعه به سایت وزارت آموزش عالی این کشور، در جریان فرصت های تحصیلی و بورسیه متنوع برای سال ۲۰۱۹ میلادی قرار بگیرید. همچنین می‌توانید با کالج‌ها و دانشگاه‌های این کشور بیشتر آشنا شوید.

وزارت آموزش عالی

اطلاعات در این زمینه زیاد و پراکنده است. همچنین تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی برای آینده‌تان آن هم زمانی که شناخت و درکی نسبت به کشور مقصد ندارید کار پیچیده و زمانبری است. ما در مهاجرت پلاس از انتخاب دانشگاه و مراحل مهاجرت تا استقرار شما در این کشور و اخذ اقامت استرالیا همراه شما خواهیم بود.

خدمات متمایز مهاجرت پلاس برای مهاجران ایرانی
مشاوران مجرب مهاجرت پلاس، در انتخاب بهترین ویزا متناسب با شرایط شما، اخذ ویزا و تمامی چالش‌های پس از ورود به استرالیا همراه شما هستند. بله درست شنیده‌اید؛

همراه شما در مسیر مهاجرت و پس از ورود به استرالیا!
علاوه بر چالش‌های معمول که نیاز به تجربه و تخصص زیادی دارند مانند اثبات سابقهٔ کاری مرتبط برای ویزاهای کاری، اثبات کارفرمایی یا خویش‌فرمایی برای ویزای سرمایه‌گذاری و فراهم کردن مدارکی دال بر داشتن حداقل گردش مالی مورد نیاز برای مهاجرت از این طریق و …، چالش‌های بزرگی برای مهاجران پس از ورود به استرالیا ایجاد می‌شود که متأسفانه بسیاری از مهاجران از آن بی‌اطلاع هستند و بسیاری از مشاوران مهاجرتی نیز از ذکر آنها خودداری می‌کنند. دلیل عدم ذکر این موضوعات این است که بسیاری از مشاوران و وکلای مهاجرتی در ایران تنها از یک سری اختیارات برخوردار هستند و پس از ورود شما به استرالیا جز مشاوره هیچ کمکی از دست‌شان ساخته نیست.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های سرمایه‌گذاران ایرانی، مباحث مربوط به راه‌اندازی کسب‌وکار جدیدشان و عدم آشنایی با نظام قانونی پیچیده‌ٔ استرالیاست. دفتر وکالت مهاجرت پلاس در استرالیا، علاوه بر ارائهٔ تمامی خدمات حقوقی در استرالیا، با ارائهٔ مشاورهٔ مالی و خدمات حسابداری به‌صورت کاملا حرفه‌ای می‌تواند شما و کسب‌وکارتان را در رسیدن به بهترین نتیجه و اقامت دائم این کشور یاری کند.

از دیگر چالش‌های پردردسر ایرانیان پس از ورود به استرالیا، اجاره یا خرید خانه است. بسیاری از مهاجران بارها عنوان کرده‌اند که نتوانسته‌اند محل خوبی برای زندگی انتخاب کنند. دلیل آن هم مشخص است. با توجه به اینکه هیچ پیشینه‌ای از اجارهٔ منزل یا سکونت در استرالیا از مهاجران جدیدالورود وجود ندارد، دور از ذهن نیست که آژانس‌های مسکن به‌راحتی به آنها اعتماد نکنند. برای جلب این اعتماد باید یک نفر معرف شما باشد و به نوعی شما را به‌عنوان یک فرد قابل اطمینان ضمانت کند. گروه حقوقی مهاجرت پلاس به مدیریت دکتر دانیال شبرخ -یکی از موفق‌ترین وکلای ایرانی استرالیا به انتخاب IRanianlowyers و وکیل رسمی ثبت شده در MARA، با ارائه نامه‌ای رسمی به عنوان وکیل پایه یک دادگستری استرالیا، این تأییدیه را مهیا و به مشاورین املاک ارائه می‌کنند.

در یک کلام؛ مهاجرت پلاس خدمات صفر تا صد مهاجرت به استرالیا و پس از آن را برای مهاجرین عزیز ایرانی ارائه می‌دهد.
برای دریافت مشاورهٔ رایگان در خصوص هریک از روش‌های اقامت استرالیا از طریق لینک زیر با مهاجرت پلاس تماس بگیرید.

 

منبع



:: بازدید از این مطلب : 73
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 1 دی 1397 | نظرات ()